HÄLSINGLAND 3-7 AUGUSTI

”Vi drar åt Hälsingland!”
Vi åker på en landskapsresa till vackra Hälsingland med blomman lin som landskapsblomma och med landskapsdjuret lodjur. Hälsingland har täta granskogar med stor mängd av berg, block och skrevor.

Måndag 3/8: Tore Skogmans museum i Hallstahammar är det första stället vi stannar till på. Museet visar upp artisten Tore Skogmans liv. Vi fortsätter därefter färden och anländer till Bollnäs folkhögskola där vi ska bo under dessa dagar. Vi äter sedan en god middag tillsammans på folkhögskolan.

Tisdag 4/8: Vi äter frukost och därefter beger vi oss mot turistvägen Stora Hälsingegårdas väg. Vi stannar till vid Mårtesgården, Hembygdsgården och Edsbyn. Gårdarna som vi ska få se är de största hälsingegårdarna, de ståtligaste förstukvistarna och interiörer med överdådligt måleri. Kaffe och lunch förtär vi på folkhögskolan. Under eftermiddagen dricker vi eftermiddagskaffe på Harsavallen. Harsavallen är en väl bevarad fäbod uppe i det skogklädda bergen. Middagen serveras på folkhögskolan.

Onsdag 5/8: Vi reser till Trönö nya kyrka som stod klar år 1985, sedan besöker vi den gamla kyrkan som är Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka. Vi besöker Världsarvsgården Erik-Anders i Söderala och dricker förmiddags kaffe. Lunch äter vi på restaurangen Albertina i Skärså och får en rundtur i Söderhamn. Vi besöker linnesbutiken Växbolin och vår guide vägleder oss till Trolldalen och Kvarndalen. Middagen äter vi på folkhögskolan. På kvällen gör vi en utflykt till Willy Maria Lundbergs Träslottet som har ursprung från 1700-talet och årligen har 60 000-70 000 besökare. Vi äter middag på folkhögskolan.

Torsdag 6/8: Vi åker till Hudiksvall och besöker det kulturhistoriska museet Hälsinglands Museum. Trippen fortsätter till de vackra Dellen-sjöarna. Tillsammans äter vi lunch på Avholmsberget. Vi besöker Järvsö kyrka och besöker sedan Stenegården. Middagen dukas fram på folkhögskolan.

Fredag 7/8: Frukost äter vi på folkhögskolan och gör oss redo för hemfärd.
Vi stannar till på vägen hem för fika. På hemvägen besöker vi Enköping-Trädgårdsriket och äter lunch.

Avresa:
07.00 Göteborg
07.30 Kungälv
07.45 Jörlanda
08.00 Stenungsund
08.30 Henån

Bussresa, del i dubbelrum, frukost, lunch, middag, utflykter och guide 6.380:-